Pallspikrobot RN4017

Ekatech Industriautomation / Pallspikrobot RN4017

Människa och maskin ska jobba tillsammans

Vår robotpallmaskin tar tillvara det vi människor är bäst på, att fatta kloka beslut. Trä är ett levande material. Det finns vridna brädor, krokiga brädor, vankant och knaggar. När operatören placerar brädor i pallfixturen är det med känsla och erfarenhet av att skapa en pall med kvalité, denna uppgift är svår för en maskin att utföra.

Vår robot tar hand om det monotona och tunga. RN4017 hanterar fyra spikmaskiner på samma gång och placerar spikarna med precision på rätt ställe varje gång, outtröttligt och säkert. Den lyfter tungt och staplar högt, RN4017 når ända upp till tre meter.

Detta gör den utan ”ryggskott”, ”tennisarm” eller ”spik i foten” och det går snabbt, hög hastighet skapar en lönsam produktion.

Det skall vara enkelt att förstå

Att skapa en ny pallvariant med några enkla fingertryck på skärmen det är vår syn på programmering. Jobbar du med trä skall du inte behöva vara ett dataproffs, de komplicerade programmen har vi tagit hand om.

Längd, bredd, höjd och var spikarna skall placeras. Det är allt sen räknar maskinen ut resten. Har du en special pall så anger du varje spikgrupp för sig, då kan du spika nästan vad som helst.

Hur pallstapeln skall se ut till exempel rät- staplad, flätad och stapel på en underliggande pall allt väljer du med ett enkelt tryck på skärmen.

När du är färdig sparas din pall som ett pallrecept vilket du lätt väljer in nästa gång du vill tillverka samma pall.

Special det är vår standard

Korta serier, stora format, specialpall, snabba byten, då kommer RN4017 till sin rätt. Vi har skapat en maskin som tar hand om det som inte passar att helautomatisera. Små serier, stora och udda pallar. Gränsen ligger i din fantasi när du skapar upp dina fixturer.

ABB Robot

RN4017 bygger på ABB:s robot IRB 6700 vilken är utvecklad för bilindustrins höga krav.

ABB IRB 6700 har inte bara bättre noggrannhet, lastkapacitet och hastighet, utan har dessutom 15 % lägre effektförbrukning och är generellt lättare att serva. Resultatet är den mest driftsäkra och kostnadseffektiva stora robot ABB någonsin har byggt. Faktum är att den totala ägandekostnaden har minskats med 20 % mot tidigare med IRB 6700, och minsta tid mellan fel har beräknats till avsevärda 400 000 timmar.

 • Längre serviceintervall och kortare servicetid
 • Bättre tillgänglighet – minsta tid mellan fel är 400 000 timmar
 • Mer robust med stabil konstruktion och en ny generation motorer och kompakta växellådor
 • Högre hastighet och kortare cykeltider – i genomsnitt 5 % snabbare
 • Bättre noggrannhet och större lastkapacitet
 • Byggd för att klara de mest krävande miljöer
 • 15 % lägre effektförbrukning

Vändbord – en ergonomisk arbetsplats

Vändbordet ger en samlad arbetsplats med närhet till materialstaplar. 45 graders vinkel på bordet ger en bra åtkomst och snabb iläggning av material i pallfixturen. Bordsrotationen förhindras av en laserscanner om operatören befinner sig inom bordets svängradie.

Pallmaterialet plockas i vändbordets fixturer på utsidan av robotcellen samtidigt som roboten färdigspikar och staplar pallen på insidan. Medar spikas vid sidan om pallen och vänds tillbaka för användning till nästkommande pall.

Funktionsval via operatörspanel

Hanteringen av både robot, vändbord och spikverktyg sker via vår panel med pekskärm. Här konfigurerar du sammansättningen av din pall. Storlek, antal brädor, antal klossar, spikmönster och hur du vill ha den staplad.

Panelen ger information om bland annat spikstatus, stapelhöjd, cykeltid och fellarm. Du har även kontroll funktioner för vändbordet och verktyget.

Snabbt byte av palltyp

Med vår specialutvecklade flexfixtur ställer du enkelt in sidostöd och brädhållare vilka är flyttbara i spårprofiler av aluminium. Vårt koncept att spika nästkommande palls medar vid sidan om pallen ger ett snabbt flöde och enkel hantering för operatören. Medhållaren kan dessutom enkelt lossas och monteras av om du vill använda hela ytan till stora pallar upp till 2700 x 1400 mm.

När du test-spikat en palltyp och ser att den blir en återkommande produkt tillverkar du enkelt en iläggsskiva med rätt mönster på brädhållarna. Denna placeras mellan sidostöden i flexfixturen och du byter palltyp på nolltid.

Flexibelt robotverktyg

Robotverktyget är bärare av spikverktygen. Fullt bestyckat klarar verktyget att hantera fyra spikmaskiner samtidigt. Verktyget har snabbanslutning för luft och elsignaler till spikmodulerna vilka monteras på skenor i verktyget.

Robotverktyget har även en roterbar klämgaffel för stapling av pallar, rät-vända eller flätade i varandra om du så önskar. Gaffeln hanterar pallvikter upp till 60 kg.

Spikmoduler

Spikmaskinerna är monterade parvis i moduler. Modulerna kan flyttas inbördes för att optimera spikningen för att nå så många spikpositioner som möjligt vid varje anläggning. Spikmaskinerna är av standard typ med anläggningssäkring för att förhindra oavsiktlig aktivering.

Varje spikmaskin är utrustad med ett specialmagasin för ”jumbo- coil” upp till 1000 spik per rulle. Magasinen är utrustade med avkänning när spiken är slut.

Fakta

 • Pallstorlek upp till 1400 x 2700 mm
 • Pallvikt upp till 60 kg
 • Cykeltid från ca 30 sekunder/pall
 • Platsbehov ca 7 x 8 meter
 • Antal spikmaskiner 4 styck
 • Spiklängd 25–100 mm
 • Magasinstorlek 1000 spik / spikpistol